Paddenstoelen zijn fantastische superfoods! Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond in de vorm van schimmeldraden bevindt.
Waarom zou je vaker paddenstoelen eten?
・ Paddenstoelen hebben diverse positieve uitwerkingen op onze stofwisseling en het immuunsysteem.
・Het is daarnaast een goede plantaardige eiwitbron.
・ Paddenstoelen bevatten ook een variatie aan krachtige antioxidanten, zoals fenolen en polysacchariden, die ontstekingen en beschadigingen aan cellen kunnen verminderen. Oesterzwammen lijken het hoogste antioxidantgehalte te hebben.
Varieer met diverse soorten, waaronder de shiitake, kastanjechampignon, oesterzwam of de maitake (eikhaas).
Combineer indien vegetarisch, voor een volledig plantaardig eiwitprofiel, paddenstoelen met bijvoorbeeld noten, peulvruchten en granen.
Lunch wrap met paddenstoelen
・2 eieren・250 gemengde paddenstoelen ・1 el haverfraîche ・gerookte zalm ・flinke hand veldsla ・feta ・dille
Kluts te eieren en bak deze net gaar. Bak in een andere pan de paddenstoelen gaar. Besmeer het ei met de haverfraîche, leg daarop de veldsla met de gerookte zalm met daaroverheen de paddenstoelen. Garneer met dille en feta.
Paddestoelensoep
1 ui・2 teentjes knoflook・500 gr gemengde paddenstoelen ・flinke scheut haverroom・1 liter groentenbouillon・verse tijm・keltisch zeezout en peper ・olijfolie (bio koudgeperst)
Snijd de ui en pers de knoflookteentjes uit. Rits de tijm van de takjes en bak samen met de ui en de knoflook tot de ui glazig is.
Boen de paddenstoelen schoon, scheur in stukjes en voeg toe. Bak even kort mee tot ze slinken.
Voeg de groentenbouillon toe samen met een scheut haverroom. Pureer met de staafmixer. Garneer de soep met wat haverroom.
Bloemkoolrisotto met paddenstoelen en kipgehakt
500 gram bloemkool ・250 ml water ・1 bouillonblokje ・2 geperste teentjes knoflook ・2 bosuien in ringetjes ・500 gram paddenstoelen ・2el arrowroot ・1 el basilicum ・1 el oregano ・keltisch zeezout en peper ・olijfolie (bio koudgeperst)
Was de bloemkool en hak deze met het mes of keukenmachine tot ‘rijstkorrels’.
Kook de bloemkoolrijst in de bouillon een paar minuten op middelhoog vuur gaar. Voeg de geperste knoflook, basilicum en oregano toe samen met de olijfolie. Laat dit even doorkoken tot het meeste vocht verdampt is.
Voeg dan de arrowroot toe, meng dit goed door de bloemkoolrijst.
Bak het kipgehakt zachtjes gaar in een beetje roomboter. Scheur de paddestoelen en bak mee samen met het witte deel van de bosui.
Roer als laatste de de bloemkoolrisotto door het kip/paddenstoelenmengsel. Serveer met de groene bosui ringetjes en wat basilicum.
Shiitake met geroosterde groenten
・250 gram shiitake ・250 gram wortel ・250 gram asperge ・250 gram kipgehakt・5 takjes tijm ・2 geperste teentjes knoflook ・handje walnoten ・keltisch zeezout en peper ・laurier ・kokosolie
Rooster de walnoten in een droge panof wok tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Laat ze hierna afkoelen en hak ze grof.
Snijd de wortel in de lengte door de helft. Verhit een grote hapjespan. Rooster de bospeen in een eetlepel kokosolie tot deze gaar begint te worden. Voeg de asperges en laurier toe en bak totdat deze gaar worden. Scheur de shiitake in stukken en voeg het aan de gare bospeen en asperges toe.
Voeg nog een eetlepel kokosolie en de gekneusde knoflook met de tijm toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer met walnoten.
Komkommerschuitjes met paddenstoelen
150 gram paddenstoelenmix ・2 komkommers ・25 gram zonnebloempitten ・25 gram pompoenpitten ・50 gram cashewnoten ・1 blikje tonijn ・6 olijven ・1 appel ・peper en keltisch zeezout ・peterselie
Doe alles behalve de komkommer in een hakmolen en maal tot een grof mengsel.
Maak de komkommers schoon en haal het zachte deel uit de komkommer. Vul de schuitjes met het mengsel.