Rode bieten

Rode bieten op je bord fleuren direct je maaltijd op. Je kunt werkelijk alle kanten op met deze knollen, zowel rauw, als gestoomd, gegrild en ga zo maar door.

Geen zin om de bieten klaar te maken, voorgekookte (bio) bietjes zijn ook prima! Verpakte gekookte bieten worden vooraf gekookt en in eigen sap vacuum getrokken. Er wordt verder niets aan toegevoegd.

Maar waar zijn die rode bieten precies goed voor?
– Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Dit zijn veel stofjes waar de lever behoefte aan heeft. Zo ondersteun je dus de lever!
– Rode bieten zorgen ervoor dat de gal goed blijft stromen en helpt dus mee in de vertering van vetten. Kan preventief werken tegen galstenen.
– Bieten bevatten krachtig antioxidanten. Antioxidanten helpen tegen beschadigingen van cellen. Deze stoffen zijn belangrijk in de preventie tegen kanker, hart en vaatziekten.

Misschien nog wel het mooiste, rode bieten zijn echte alleskunners. Je kunt ze in zoveel gerechten verwerken, van ontbijt tot avondeten, van een snack tot juice. Ben je al enthousiast?

Bietensalade met appel en feta
・500 gram rode bieten ・1 pakje feta* ・1 (bio) appel ・bosje peterselie ・handje walnoten ・olijfolie (bio koudgeperst) ・keltisch zeezout en peper

Indien rauwe bieten, kook de bieten gaar. Indien voorgekookt, snijd de bieten in kleine blokjes. Verkruimel de feta. Was de appel, en snijd ook in kleine blokjes. Snijd de peterselie fijn.

Meng alles in een kom. Voeg naar eigen smaak peper, zout en olijfolie toe.
* Let er bij feta op dat deze gemaakt moet zijn van geitenmelk en schapenmelk, anders is het geen echte feta.

Bietenpannenkoek
・banaan ・2 eieren ・1 gekookte rode biet ・flinke hand havermout ・ceylon kaneel ・keltisch zeezout・kokosyoghurt ・blauwe bessen ・kokosrasp

Doe de banaan samen met de rode biet, de eieren en de havermout in een mix en mix tot een beslag met de staafmixer.

Laat een halve eetlepel kokosolie smelten in de pan, giet het beslag in de pan wanneer de pan goed heet is. Keer na paar minuten om.

Serveer met kokosyoghurt, blauwe bessen en kokosrasp.

Rode bieten Smoothie
・2 gekookte rode bieten ・1 appel ・handje blauwe bessen ・flinke scheut plantaardige melk ・cashewnoten ・hennepzaad

Doe alle ingrediënten, behalve de cashewnoten en hennepzaad, in de blender en mix tot een glad geheel. Is de smoothie te dik? Doe er dan nog wat water bij.

Let op!
Een smoothie eet je altijd met een lepel of een rietje. Zorg dat je op elke hap kauwt! Dit komt je vertering ten goede.
・Heb jij gevoelige darmen? Kijk dan uit met smoothies die voornamelijk bestaan uit rauwe ingrediënten, dit kan het ongemak vergroten.

Bietenbakplaat
・300 gram rauwe bieten ・300 gram wortel ・2 rode uien ・3 paprika’s ・4 knoflooktenen・takjes verse tijm ・keltisch zeezout en peper ・olijfolie (bio koudgeperst) ・75 gram geitenkaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd alle groenten in ongeveer even grote stukken. Leg alle groenten op de bakplaat, verdeel hier wat olijfolie naar behoefte over en peper en zout.

Pers de knoflook tenen, leg samen met de tijm en geitenkaas tussen de groenten.

Laat in 25-30 minuten garen in de oven.

Sluiten
Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen?