Alternatieven voor brood

De meeste Nederlanders zijn dol op brood en nuttigen twee broodmaaltijden per dag. Nederland is een echt broodland. Gemiddeld eet Nederland 60 kilo brood per persoon per jaar. Maar is al dat brood eigenlijk wel zo gezond?

We kennen verschillende soorten granen. Tarwe, spelt, gerst, haver. Voor mensen met darmklachten zijn granen soms geen goede match. Niet elke graansoort, maar met name tarwe staat er om bekend slechter verteerd te worden.

Hoe kun je dat merken? Heb jij geregeld een opgeblazen gevoel? Word je vaak moe na een maaltijd? Of heb je na de maaltijd na een uur alweer trek? Misschien is het dan goed om eens iets anders te proberen dan brood.

・We eten veel te veel granen, de hele dag door. Brood, crackers, pasta, rijst en wraps. Het voedingspatroon is hierdoor erg eenzijdig. De darmflora fleurt hier niet erg van op, dit gaat ten koste van je immuunsysteem, je stemming, je energie, en nog veel meer.
・In brood zitten niet voldoende voedingsstoffen waardoor je op een dag al snel tekort komt. Bovendien laat brood je bloedsuikerspiegel relatief snel stijgen en krijg je waarschijnlijk snel weer trek.

Is brood dan helemaal niet gezond? Brood is ongezond als je dit elke dag tijdens het ontbijt en de lunch nuttigt. Waarbij het brood altijd hetzelfde is, evenals het beleg. Varieer in granen en beleg.

Ik heb 3 glutenvrije alternatieven voor je op een rijtje gezet!

Let op! Pas wel op dat je brood niet helemaal weglaat. Want naast een tekort aan vezels, ligt een tekort aan jodium op de loer. Aan brood wordt namelijk meestal jodiumhoudend zout toegevoegd. Dat gebeurt omdat wij in Nederland weinig jodium binnenkrijgen. Let met inname van jodium op bij schuldproblemen. Raadpleeg altijd een expert!

Haver platbroodjes

100 gram geitenyoghurt/kokosyoghurt ・2 eieren ・100 gram havermout ・keltisch zeezout ・oregano ・bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden

Maal in een blender of met de staafmixer de havermout tot meel. Doe de overige ingrediënten er bij en mix met de staafmixer tot een geheel.

Bedek een bakplaat met bakpapier en strijk het beslag uit tot een klein ovalen platbrood. Bak het brood in 20 minuten gaar.

Bananenbrood

150 gram amandelmeel ・3 rijpe bananen ・40 gram vijgen – gedroogd ・40 gram dadels – vers, zonder pit ・60 gram walnoten ・3 Eieren
・1/2 tl keltisch zout ・1 tl bakpoeder

Verwarm de oven voor op 175 graden. Ontpit de dadels en snij de steeltjes van de vijgen. Maal de dadels, vijgen en de rijpe bananen tot een glad mengsel in de keukenmachine.

Klop de eieren goed luchtig in een grote kom en roer hier de amandelmeel en het mengsel uit de keukenmachine doorheen.

Hak de walnoten grof en roer ze samen met het zout en bakpoeder door het beslag. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het mengsel erin.

Plaats in de voorverwarmde oven voor 55 minuten.

Zadenbrood

・120 gram pompoenpitten ・120 zonnebloempitten ・100 gram chiazaad ・100 gram (zelf gebroken) lijnzaad ・125 gram havermout ・5 eieren ・1 tl keltisch zeezout ・eventueel wat rozemarijn ・bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klopt de eieren schuimig met het zout. Schep de overige ingrediënten door de eieren.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Schep het mengsel hierin en druk goed aan. Ik vouw het bakpapier er over heen en druk het met mijn handen aan.

Bak het brood in 50-60 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het aansnijdt.

Sluiten
Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen?