5x groenten in je ontbijt

Hoeveel groenten eet jij per dag? In groenten zitten vezels, deze vezels zijn de voeding voor je darmbacteriën. Goed gevoede bacteriën werken vóór jou! Ze maken tal van stofjes waar jij letterlijk blij van wordt, maar ook energie en enkele vitaminen.

Heb jij veel vermoeidheidsklachten? Of loop je al jaren met darmklachten? Dan kan het de moeite waard zijn om eens wat meer groenten toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon.

Dat groenten ook prima bij een ontbijt passen bewijzen deze recepten.

Trienke van der Veen, orthomoleculair therapeut

Groene smoothiebowl

・flinke hand andijvie ・halve (gestoomde) courgette ・1 avocado・1/2 banaan ・100 ml amandelmelk ・chiazaad ・hennepzaad ・blauwe bessen・snuf kaneel・kokossnippers

Doe de andijvie, courgette, avocado samen met de banaan en de amandelmelk in de blender. Mix tot een glad geheel. Giet in een kom. Maak de bowl mooi op met de zaden, bessen, kokossnippers en de kaneel.
・Let op! Heb jij darmklachten? Dan kan het zijn dat je niet goed reageert op een smoothiebowl.

Havermout met pastinaak

1 pastinaak (geraspt) ・1 banaan・80 g havermout・1 eetlepel (zelf gebroken)lijnzaad・400 ml havermelk・1 tl kaneel ・ 1/2 tl gemberpoeder ・1/2 tl kardemom poeder・pompoenpitten ・cashewnoten

Rasp de pastinaak en doe samen met de banaan, havermout, lijnzaad en havermelk in een pannetje. Voeg de kruiden toe. Laat zachtjes gaar koken.

Garneer met pompoentjes en cashewnootjes.
・Variatietip: Vervang de pastinaak eens door wortels of rauwe geraspte biet

Knolkoekjes

・500 gram knolselderij ・4 eieren ・30 gram boekweitmeel ・oregano・keltisch zeezout en peper・kokosolie

Rasp de knolselderij. Klop de eieren los. Meng de knolselderij, kruiden en meel door elkaar. Verhit een koekenpan met kokosolie. Doe een flinke lepel van het mengsel in de pan en druk plat.

Je kunt hier eventueel ook een kookring voor gebruiken. Je plaatst de kookring in de pan, schept het mengsel erin, drukt dit aan en haalt de kookring uit de pan. Je kunt er meerdere in een pan maken.

Na een paar minuten draai je de koekjes om met een spatel. Serveer met een beetje Hüttenkäse en avocado partjes.

Groente-omelet met feta

・1/2 courgette ・kleine puntpaprika ・1/2 prei ・3 eieren・paar takjes verse peterselie・feta ・Italiaanse kruiden ・gerookte zalm ・keltisch zeezout en peper ・kokosolie

Snijd de groenten in kleine stukjes. Kluts de eieren los en voeg de groenten en kruiden hier aan toe.

Laat de kokosolie smelten in een kleine koekenpan. Als de pan heet is, giet je hier het ei-groenten mengsel in. Leg de feta op de omelet. Laat het ei zachtjes stollen, keer na ongeveer 5 minuten om. Garneer met een paar stukjes gerookte zalm.

Wortelcake

・100 g havermeel ・1/2 tl bakpoeder ・1 tl vanille poeder ・snufje zout ・200g wortels (geraspt) ・7 verse dadels (ontpit) ・1 banaan ・50 ml amandelmelk ・50 g havermout ・1 el kokosolie ・2 tl koekkruiden ・250 g rood fruit ( bessen, aardbeien)

Dit recept kun je prima een dag van te voren maken of zelfs invriezen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het havermeel met de bakpoeder, vanille poeder en het zout. Pureer de banaan samen met de dadels en de melk. Voeg dit mengsel toe aan de droge ingrediënten. Schep als laatste de wortel goed door het beslag.

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Schep het mengsel in een kleine springvorm of overschaal en vorm een plak van ongeveer 2cm dik. Verdeel vervolgens het fruit over de cake.

Meng het havermout, kokosolie en koekkruiden tot een los kruimelig deeg. Verdeel dit over het fruit over de cake. Verdeel het fruit over de cake en strooi hierover de crumble. 

Bak de cake 50-60 minuten in de oven. Haal de cake uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

Sluiten
Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen?