FAQ

Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen zoals vergoedingen zorgverzekeraar orthomoleculaire therapie, onderzoeken en behandeltrajecten. Mocht je een vraag hebben die onbeantwoord blijft na het lezen van deze pagina, laat het me vooral weten.

Vergoedingen zorgverzekeraar orthomoleculaire therapie

Ben je aangesloten bij een beroepsvereniging?
Ja, als orthomoleculaire therapeut en darmtherapeut ben ik aangesloten bij de MBOG. MBOG is de beroeps- & belangenvereniging in de orthomoleculaire geneeskunde.

Wordt orthomoleculaire therapie vergoed door de zorgverzekeraar?
Bij de meeste aanvullende verzekeringen wordt een deel van het consult vergoed. Op de onderstaande website vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars en de bijbehorende vergoedingen.

Worden de onderzoeken vergoed door de zorgverzekeraar?
De onderzoeken worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij onderzoeken welke ook regulier uitgevoerd kunnen worden adviseer ik altijd om in overleg te gaan met de huisarts of specialist.

Ik vind de onderzoeken duur, waarom is dat?
De onderzoeken kosten soms veel geld. Dat klopt. Maar die investering betaalt zichzelf in mijn ervaring altijd terug. In plaats van te ‘gokken’ wat er aan de hand kan zijn en daar telkens nieuwe behandelingen op te baseren, bekijk ik de klachten van het begin vanaf aan grondig. Meten is weten. Met gedegen onderzoek weten we direct waar de oorzaken liggen van jouw klachten en met welke zaken we nog meer rekening moeten houden. Daarmee kun je snel en gericht aan de slag en weet je direct welke voeding goed is voor jou, of dat het misschien nodig is om verder te gaan behandelen.

Wat is het verschil met de onderzoeken die gedaan worden in de reguliere zorg? 
Reguliere geneeskunde zoekt naar de absolute afwijkingen van wat normaal is. Dit gebeurt bij testen van het bloed (laboratorium), urine, ontlasting, röntgenfoto’s, MRI, enz. Wereldwijd is beschreven wat normaal zou moeten zijn, hoewel ieder land en zelfs ieder ziekenhuis weer iets andere maatstaven hanteert. 

Binnen de orthomoleculaire therapie zoeken we naar dysfuncties, oftewel naar wat binnen de unieke persoon niet in overstemming met het geheel functioneert. Niet elk lichaam functioneert met dezelfde waarde goed.

Gezondheidsproblemen

Ik heb vage klachten waar regulier niets uitgekomen is, kun jij me wel helpen? 
De meeste mensen die bij mij in de praktijk komen zijn in de reguliere zorg vastgelopen. Als orthomoleculair therapeut kijk ik naar het lichaam als geheel. Dezelfde klachten kunnen bij verschillende mensen andere oorzaken hebben. Hierbij kijk ik naar de functie van lichaamsprocessen, wat deze nodig hebben en hoe dat in relatie staat tot jouw klachten (en voeding).

Met wat voor klachten kan ik bij jou terecht?
Met heel uiteenlopende klachten. Vaak zie ik mensen die in de reguliere medische zorg vastlopen. We gaan dan samen puzzelen naar de oorzaak van de klachten. Ik zie veelal mensen met maag- en darmproblemen, zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en coeliakie. Maar ook hoofdpijn en migraine, hormonale problemen, zoals PMS, PCOS en vruchtbaarheid.

Ik heb geen klachten, maar zou graag willen weten of ik wellicht tekorten heb, kan dat?
Ja dat kan. Afhankelijk van het intakegesprek bespreken we dan samen welk onderzoek het meest passend is.

Wil je meteen een afspraak plannen?


Onderzoeken/behandeltrajecten

Hoe gaat een ontlastingsonderzoek in z’n werk? 
Tijdens het consult bespreken we uitgebreid de opties voor eventueel onderzoek. Je krijgt vervolgens van het laboratorium de testkit thuis gestuurd. Je neemt het ontlastingsmonster af en zend dit vervolgens via PostNL terug naar het laboratorium. Ik krijg vervolgens de uitslag binnen en verwerk dit in een behapbaar behandelplan.

Hoelang duurt een behandeltraject?
Dat is erg persoonlijk en daarom lastig te voorspellen. Maar ik ben grondig en je lichaam heeft ook de tijd nodig om te herstellen; denk dus in maanden, niet in weken. Een gemiddeld behandelplan duurt 3-4 maanden, maar als jouw lichaam sneller of langzamer reageert kan dit korter of langer duren.

Ik woon niet in de buurt van Leeuwarden, kan ik ook online een consult plannen? 
Ja, je kunt een online consult inplannen. Dit kun je bij het maken van de afspraak even vermelden bij de opmerkingen.

Is een verwijzing noodzakelijk?
Nee, je hebt geen verwijzing nodig.

Ik ben in behandeling van bij jou, hoe kan ik inloggen in de online omgeving?
Op het moment dat ik jou een intakeformulier stuur maak je meteen inloggegevens aan voor de online omgeving. In deze beveiligde omgeving deel ik uitslagen en behandelplannen.

Overige vragen 

Kan ik een traject combineren met een hectisch leven? 
Ja, hier houd ik rekening mee in mijn behandelplannen en geef hier tips en tricks voor.

Wat is het verschil met supplementen die jij adviseert en die van de drogisterijen?

Bij voedingssupplementen geldt de regel: goedkoop is duurkoop. Veel ontwikkelaars pretenderen een fantastisch product bedacht te hebben, maar in praktijk zijn de ingrediënten van dusdanig slechte kwaliteit dat ze geen toegevoegde waarde voor het lichaam vormen. 

Vaak wordt er bij goedkope supplementen gebruik gemaakt van synthetische stoffen. Deze vorm is niet lichaamseigen en daardoor in een aantal gevallen minder effectief. 

De orthomoleculaire supplementen waar ik mee werk zijn over het algemeen allemaal natuurlijk met een hoge biologische beschikbaarheid, dat betekent dat je lichaam het ook kán opnemen.

Sluiten
Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen?